In gesprek met Van de Velde-ceo Erwin Van Laethem

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:

Het Belgische lingeriehuis Van de Velde gaat als geen ander met de tijd mee. Het loopt voorop in de branche als het gaat om de toepassing van innovatieve ontwikkelingen om gezamenlijk met retailpartners de consument te bereiken en meer traffic in de winkels te generen. Sinds februari past Van de Velde in samenwerking met retailers de omnikanaalstrategie toe. “Dit betekent dat we naar een gepersonaliseerde benadering van de consument toe gaan”, aldus ceo Erwin Van Laethem.

Tot het merkenpallet van Van de Velde behoren PrimaDonna, Marie Jo en Andres Sarda. Het bedrijf werkt wereldwijd samen met 5.000 lingeriespeciaalzaken en heeft een eigen retailketen die zich focust op Lingerie Styling. “Hoewel we jaarlijks een groei van 5 à 6 procent maken samen met onze retailpartners, is het een gegeven dat ‘de traffic’ in de winkels daalt”, vertelt Van Laethem. “Daarom hebben we sinds februari de omnikanaalstrategie ingevoerd, waarbij de online- en offlinebenadering van de consument elkaar versterken. Onze retailpartners spelen hierbij een essentiële rol om gezamenlijk succesvol de consument te bereiken.”

Toegevoegde waarde

Van Laethem licht toe dat het een feit is dat 80 procent van de dames de verkeerde maat beha draagt en advies en de paservaring in een goed opgeleide lingeriespeciaalzaak daarom van essentieel belang zijn “We willen het consumenten makkelijker maken om zich bewust te worden van de toegevoegde waarde van de ultieme pasvorm en makkelijker de weg naar de winkels laten vinden. Reden waarom de consument vroeger in het beslissingsproces moet worden benaderd en we de omnikanaalstrategie toepassen.”

van de velde

Internationale sessies

“Wij hebben internationaal een twintigtal sessie georganiseerd en de vraag gesteld aan de retailers: Wat zijn jullie behoeften”, aldus Van Laethem. Daaruit kwamen volgens hem onder meer de volgende punten naar voren. Hoe kan een consument mijn winkel beter vinden? Hoe kan deze makkelijker kopen in de winkel? Hoe kan men huidige en toekomstige klanten makkelijker benaderen? Hoe kan men makkelijker bestellen en hoe kan een detaillist zijn zaak nog beter maken, oftewel naar welke parameters moet men kijken? “Op basis van samenwerking met winkeliers zijn dit zaken die we gezamenlijk ontwikkelen via een omnikanaalbenadering. Denk onder meer aan een goede store-locator of de mogelijkheid om online een afspraak in de winkel te maken.”

Omnichannel

Omnikanaal zorgt ervoor dat een klant via verschillende contactmomenten in aanraking komt met de merken. Omnichannel draagt er zorg voor dat dit, ongeacht het kanaal, een afgestemde en naadloze ervaring is. Dit betekent dat uitstraling, content en beleving altijd en overal gelijk zijn. Omnichannel gaat verder dan de deuren van een winkel of de virtuele omgeving van een webshop. Van Laethem: “Wil de klant een onlinebestelling afhalen in een winkel, dan kan dat. Vervolgens kan men daar ook passen. De paservaring in de winkel blijft belangrijk. Onze producten moeten op een juiste manier worden aangeboden in goed opgeleide lingeriespeciaalzaken.”

Pilotprojecten

Er zijn inmiddels diverse pilotprojecten gestart met retailers. Van Laethem: “Zo hebben we bijvoorbeeld samen met een retailer, die vijf winkels heeft, op basis van een analyse van zijn klantgegevens marketingconcepten toegepast. Waardevolle trouwe klanten, die hij eventueel zou verliezen, zijn teruggekomen door ze persoonlijk en specifiek te benaderen met relevante content. In een straal rondom de winkels is het mogelijk om elke interactie op een mobiel om te zetten naar meetbare interactie in de winkel. Dit is voor ons en de winkelier een positieve verrassing.”

Van Laethem tot slot: “Er is een groeiende behoefte bij huidige en nieuwe consumenten om zich via omnikanaal te informeren. Vooral ook bij jongeren. Het is belangrijk dat ze uiteindelijk in de winkel een positieve paservaring opdoen en het belang van goede kwaliteitslingerie ervaren. Dan blijven ze vervolgens ook trouw aan het merk. Dit betekent een voordeel voor zowel de consument als de lingeriespeciaalzaak.”